2010. június 14., hétfő

Angliaban jarok en is II.

London

Tower Bridge
1894-ben épült (sokat kritizálták és többször próbálták átépíteni)

City Hal
2002-óta működik, egyébként csak nevében városháza, jogilag nem tölti be ezt a szerepet.

Swiss RE Tower

Tower of London
középkori (1078) épületegyüttes (erődítmény, fegyvertár, palota, börtön, levéltár, csillagvizsgáló)
I Jakab volt az utolsó uralkodó aki itt lakott (a szokás azomban fennmaradt, hogy a koronázás előtti éjszakát itt tölti az uralkodó, innen viszik a Westminsterbe).
A 13. századba királyi állatkert is volt itt. Az 1800-as évektől látogathatóvá vált az állatkert. Ma már csak az oroszlán kapu utal ittlétükre. A tower mai lakói a hollok. Mindig tartanak néhányat az udvaron(a legenda szerint, ha elhagyják a Towert összedől a birodalom). A madárinfluenza idején karanténba voltak zárva.

White Tower
Hódító vilmos építtette és egyenesen Franciaországból hozatta a köveket hozzá.

A királyi fegyver gyűjtemény található itt.


egy törpe és egy óriás páncél látható a háttérben

Kórház

Jewel House
1303-óta tartják a koronaékszereket. Előtte a Westminsterben voltak, de onnan ellopták. A koronákat futószalagon lehet megtekinteni, nem lehet bámulni őket sokáig, mielőtt még valaki annyira beleszeret, hogy magával viszi.
A Jewel house-ba járva az ember teljesen átszellemül a királyi ceremóniák láttán (hiszen nekünk inkább ez csak történelem, míg az angoloknak ez a mai valóság. Nálunk sem volt pedig ez olyan régen.) A történelmük részesének érzi magát a látogató, érdekes lehet ez azoknak, akiknek ezek a múltbeli szereplők valóban a történelmük része.

Egy kis ízelítő a csodás ékszerekből:
Jogar (1661)


Országalma (1661)


Queen Mary of Modena's State (1685)


Frederick Prince of Wales(1728)


Viktória's small Diamond (1870)


George Prince of Wales (1901)


Queen Alexandra (1902)


Imperial Crown of India (1911)


London Bridge
Egy híd és egy vonat megálló egyben.


St Paul"s Cathedral

Shakespeare's Globe Theatre
I Erzsébet uralkodása alatt megszületett az angol Dráma. A színház ebből a korból származik, de természetesen fa szerkezete és nád teteje a nagy tűzvészben teljesen leégett a mai rekonstrukciója az eredetinek.




A páholyok gazdagon díszítettek freskókkal.


A Globe padlóján híres emberek között vagyok.


National Galery


Trafalgar's Square





Big Ben


London Coliseum
London legnagyobb és leghivalkodóbb színházépülete, tetején egy óriási gömbbel. A 20 század elején épült. Az első lifttel felszerelt színház. Érdemes bepillantani és megnézni az aranyozott angyalfigurákat.


St Martin-in the Fields


Royal Opera House
1732-töl áll itt színház. A tűz martaléka lett az is mint sok más dolog. A jelenlegi 1856-ban épült. A királyi operaháznak és a királyi balettnak ad otthont.



Covent Garden
Már az ókori rómaiak is belakták ezt a területet. A Covent Garden ma London egyetlen olyan része, ahol engedélyezett az utcai szórakoztató előadóművészek ténykedése. Valamennyiük előzetes meghallgatáson vesz részt, és szigorú időbeosztás szerint lépnek fel.


London's Transport Museum


1 megjegyzés: