2011. május 24., kedd

Sikeresen(???) "Fejér Megye Amatőr Iparművésze 2011"

A tavaszi fergetegben ez volt az utolsó pályázatunk. Anyukánk ajánlotta, a megyei hírlapban látta a felhívást több alkalommal.
A pályázati kiírásban nem említették külön meg az ékszereket, ezért biztos-ami-biztos, mi megkerestük az illetékes ügyintézőt. "Természetesen elfogadjuk a nevezésüket, hiszen a gyöngyfűzés iparművészetet (ha nem népművészeti elemeket tartalmaz). Megnéztem a blogot, szerintem csodaszépek. " válaszolt levelünkre.

Én ezzel a nyakival indultam. Saját ötlet, már a Beads and Perles-es pályázat óta csiszolgattam a mintát. Akkor nem sikerült elkészíteni, de mostanra megérett.
Zsuzsi meg eleve a Swari tatyójával akart indulni, mert az ügyintézési határidők nem ütötték egymást a két pályázatnál.


LinkA pályázati munkákat egy zsűri bírálta el, és döntött felőle, hogy mi kerülhet kiállításra.

"A zsűri a pályázatra leadott anyagok között talált igen figyelemre méltó alkotásokat. Nem volt egyszerű dolog kiválasztani azt az egy-egy alkotót, aki az idei címek birtokosai lesznek.
Voltak pályaművek, melyek nem feleltek meg egy kiállításon való részvétel feltételeinek, de mint mondták, építő szándékkal zsűrizték ki ezeket a műveket, hogy így próbálják rávezetni az alkotókat arra, hogy a legközelebbi pályázatra már színvonalas pályázati anyagot adjanak le."
Hát, mi is a NEM-FELETEK-MEG-Kategóriába tartoztunk, mind a ketten!
Sajnos bírálati lapot nem kaptunk, ezért nem igazán tudunk okulni a bírálatból... ....ha csak azt a tapasztalatot nem vonjuk le belőle, hogy itt soha többé nem indulunk pályázaton. Minek?

Gratulálunk mindazoknak akik iparművészeti szinten űzik a gyöngyékszer-készítést!

A pályázaton indult még néhány ékszer. A kiállított darabokról nagyon rossz minőségű felvételeink vannak, és sajnos nem is tudunk jobbat beszerezni róluk, mivel sem a helyi sajtó, sem kulturális rovatok nem említik az eseményt, és nem is közölnek róla fényképeket.

Sz. Tiborné "Hópehely szett"-je Maiko Kage csillagjai alapján készült, bár a képen elég nehezen látszik.

H. Gyuláné "Napfelkelte"-je egy egyszerűbb befoglalásos technikával készül Swari kaboson, kiegészítve egy 8mm-es chaton-t tartalmazó fülivel.

J. V. Erzsébet "Egyiptomi nyakék"-éke volt az egyetlen egyedi(bb) darab. Gratulálunk hozzá!

Sch. Jánosné "Tiszta szív szett"-je technikáját és formavilágát tekintve pedig inkább nevezhető népművészeti alkotásnak, legalábbis szerintem.

Megjegyzés: a képeken látszik még két népművész kategóriában indult nyakék is, ezek szépek voltak.

Azt hiszem ezek után a a HAB-A-TORTÁN: csinos emléklapokat kaptuk a "SIKERES RÉSZVÉTELÉRT"!


Nem tudom milyen lett volna a sikertelen?

Félre ne értessék, ez a bejegyzés nem a megbántottságunk orvosolása végett született meg, hanem, mert némileg gúnynak érzem ezt az emléklapot, hiszen nyilvánvalóan sikertelenek voltunk mindketten, ha kiállításra nem méltónak ítélte meg a bíráló bizottság a pályamunkáikat.
Másik ok pedig az volt, hogy jó tapasztalat volt számunkra, hogy ma Magyarországon hogyan is értelmezik az iparművészetet és az "egyszerű" gyöngyfűzést a profi(!) iparművész "kollégák".

8 megjegyzés:

 1. Szeretnék gratulálni. A munkáitokhoz, nem máshoz. Már iparművész és népi iparművész ismerőseim is azt mondjak, hogy nem számít a cím, csak az ér valamit, ami elkel, ami tetszik valakinek, annak aki felveszi. Én mindegyik ékszeremet felveszem legalább egyszer, még a népi gallérjaimat is. Szeretem őket. Aztán a népieket zsűriztetem (hála Istennek már sikerrel), hogy azért nevem is legyen majd. Tehát: nem érdemes feladni, csak dolgozzatok szépen tovább, az eddigi színvonalat megtartva, illetve emelkedve.
  További sok szép alkotást! (Gyönyörű a tatyó, és a saját tervű befoglalásos nyakék is csodálatos!!)

  VálaszTörlés
 2. Ezt a táskát vétek volt kihagyni! Aki ezt a gyönyörű, különleges alkotást nem értékeli, annak baj van a látásával!

  VálaszTörlés
 3. Panka! Köszönöm szépen őszinte véleményedet. Segít helyrerakni a dolgokat, ha mástól is hasonló tapasztalatokat hallunk. :-)

  VálaszTörlés
 4. Felicidades, fantastico trabajo....

  VálaszTörlés
 5. Zsuzsa és Erzsébet köszönöm, hogy megosztottátok ezt a tapasztalást...
  Az érdem nem itt adatik meg majd nektek sem! :(
  Néha vérzik a szívem, hogy mért nem tudják támogatni az alkotókat.
  CSodaszépek a munkáitok, ahogy látom pályáztok külföldöm, no majd ott beérik :)))
  Szívből drukkolok

  VálaszTörlés
 6. Ne keserítsen el benneteket ez a pályázat, egyszerűen túl sok voltatok nekik, ha megnézitek, hogy kik írták alá szerintem nincs benne olyan aki ehhez az ághoz értene, legfeljebb ők azt hiszik

  VálaszTörlés
 7. Köszi Zafir, nem keseredtünk el, csak levontuk a tanulságot belőle. Szerettük volna megosztani veletek, hogy ilyen is van, mert mi mindig csak dicséretet hallunk a környezetünktől.

  VálaszTörlés