2009. június 25., csütörtök

Kisfaludi értékeink

Mai első híradásomban a kisfaludi kézműves kiállításra térek vissza.
Közel 2 hete megrendezésre került a helyi kézművesek kiállítása a közösségi házunkban.
Gyönyörű alkotások voltak láthatóak. Meglepetésként ért, hogy egy ilyen kis településen - Székesfehérvár Kisfalud nevű településrészén -milyen sok ügyes kezű, kreatív alkotó él és alkot.
A kiállítás megnyitója nagyon jó hangulatban telt, ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a pákozdi Abajka citerazenekarnak a közreműködésükért.
Hugi és én a gyöngyös ékszereinket állítottunk ki. Nagy sikert arattunk vele, nagyon sok érdeklődőnk akadt. Azt hiszem ezeknek az ékszereknek a szokatlansága, újszerűsége fogta meg leginkább a közönségünk figyelmét, hiszen legtöbbjük a gyöngyös csipkegallért vagy egyszerűen felfűzött karkötőket várt. Örülök, hogy meglepetést és újdonságot tudtunk mutatni. :-)
Most, hogy magunkról megemlékeztem... rátérek a sokkal tehetségesebb alkotókra. Tisztelem bennük az alkotókedvüket, türelmüket, preciztitásukat, finomságukat.
Hugival személy szerint nagy kedvencunk volt Szabó Szilvia által készített tűgoblein kép, Szűcs Imréné (Erzsike néni) és Radics Józsefné (Zsuzsa) aprólékos horgolásai. Hackfelner Ferenc már többször megmutatkozott a kisfaludi közönségnek festéményivel, de most is tudott újat mutani számunkra, nevezetesen a pipacsos mezőt ábrázoló képét. S ki kell emelnem még Nagy József fantáziadús - szerintem pepecselős; szerinte, amúgy nem(!) - makettjeit, amelyeket a karácsonyfák újrahasznosítása lévén készít el. Ez azt hiszem rövid magyarázatot igényel: alapanyagul a januárban kidobott fenyőfák apró ágait használja fel.
Érdekes volt megfigyelni, hogy szinte minden alkotó a többiek technikáját, alkotásait ítélte komolyabb és nehezebb munkának, a sajátját szinte elbagatelizálta, hogy az nem is olyan bonyolult, nem olyan nehéz és gyorsanan is elkészül. Ezt én a mai napig vitatom, hiszen kipróbáltam már számos kézműves technikát, s tudom, hogy a horgolás, hímzés egyaránt időigényes, a makettezés is bonyolult dolog lehet. A kiállításon bemutatott egyetlen gyors és nem túl bonyolult technika a gyöngyfűzés volt, ezért kérek minden alkotót, hogy ne szerénykedjenek és fogadják elismerésemet az alkotókedvükért és kitartásukért.
S mivel eléggé elfáradtam, mig kiírtam magaból ezt a gondolatáramlatot, ezért a tervezett ékszerbemutatot inkább holnapra, vagy azutánra halasztom.










































Megjelent: Fehérvári 7 Nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése