2010. november 13., szombat

Haute Couture Beading Contest

Amikor megláttuk az Haute Couture Beading Contest pályázati kiírást, egyből beleszerettünk. Még éjszaka is azon járt az agyam, hogy melyik ruhára mit tudnék készíteni. Sok ruhára volt ötletem, a legtöbb nagyon inspiráló volt. Érdekes formák, különleges hangulatok. A végén két ruhánál húztam meg a határt.

When I heard about this contest I became excited immediately. Most dresses were very inspiring. It's a very special project to desing jewelry based on the design of Hautes Couture outfits.

Az egyik egy militari stílusú kosztüm volt, aminél első pillanattól tudtam, hogy egy "brutál" RAW karkötőt készítek. Egy merev ötszöget képzeltem el homorú és domború szögekkel. Imádtam a színeit, bár nagyon nehezen találtam meg ezeket a telt barnákat. Szokásomhoz híven minden oldala más és más lett. :-) Sokkal több színt elbírt, mint amit először hozzá mertem rakni. Azt gondoltam, hogy a világos szürke és a lilás barna nagyon nem jó, de végül nem találtam közelebbi színeket.... A bronz alap nagyon megtetszett, úgy gondolom ad neki egy kis eleganciát, de nem vitte el a stílust. Az ötlet a ruha pelerinjéből jött.

I chose this model (#21) from the first moment I was absolutly sure how I can express my fellings in this jewel. I pictured to myself an elegant, youthful and very powerful bracelet.
I envisioned a pentangular cuff with clear lines of RAW technique to match the military style.
Inner arc of my cuff was inspired by the sparkling cape of the outfit, the outer colours of the cuff were selected from the matt brown shades of the dress.


A másik darab egy elképesztő ruha-háló volt. Ezt hagytam második munkának, mert tudtam, hogy ezzel meg fogok küzdeni. Igazam is volt. Felrajzoltam egy nyaklánc formát amit szalmás hálóval akartam kitölteni. Folyamatosan vékonyodó alakkövető háló lett. textúrájában az alap munkát követve. Ez nagyon nehéz volt, sajnos nem gyártanak "íves" szalmát a világon. Utánna kicsit áttervezem, és megláttam a ruhában egy szürkés kék szimbólumot. (- féltem az egyhangú szín- és formavilágtól-) Próbáltam ezt is belevinni a láncba. A végén sikerült még egy kevés virág díszítést is hozzáadnom. Nehéz volt olyan díszítést találni ami nem vonja el a figyelmet a hálóról, de mégis kicsit "feldobja" azt.
A végén még a fotózással is megszenvedtem. Fehér darab fotózása mindannyian tudjuk nagyon nehézkes. Az ívei miatt muszáj volt nyakon fotózni, de a fotó eredménnyel nem vagyok megelégedve.

The model (#15) caught my attention at the first sight. It was so fascinating I couldn't ignore it. I like working with bugle beads so a slinky bugle net popped in my mind. It was a real challange make the net that fits perfectly the arc and matches the style as I dreamed.
Zsuzsi is megálmodta a saját interpretációit.
Őt elsősorban a színek inspirálták, csak utána választott formát.
A 2-es modell színeit nagyon megszerette, nagyon tetszett neki a lime-türkiz kombináció.
Egy fájdalma volt csak: "NEM lehet kapni galván-lime kását!!! Galván türkiz van, de miért nem gyártanak galván lime-ot is???!!!???"
Miután ezen a problémán túltette magát, és mérlegelte a helyzetet, úgy döntött, hogy kitart a ruhaválasztása mellett.

For Zsuzsi the outfit #2 was love at first sight. She loved its coluor combinations and wavy shape. She thinks it's beautiful abd both soft and energetic. She thinks this dress is very firm and feminine at the same time.

El lett a végeredmény:

És persze Zsuzsi sem tudott megállni egyetlen modellnél. A másik választottja a 9-es ruci volt.
Ez aránylag könnyű feladat volt számára. Hosszú ideig épp a projekt könnyűsége miatt nem akarta elkészíteni a darabját. Aztán ahogy telt az idő, egyre inkább járatta rajta az agyát, hogy neki mégis kell az a brick-talléros karkötő. Megálmodott hozzá egy tüll-szerű alátétet, és így már alkalmasnak ítélte, hogy pályázati darab legyen belőle.
Majd végül "kiszenvedte" magából...
Szerintem nagyon jól megtalálta hozzá a varható strasszokat a tallérjai közepére, nagyon feldobják a karit, és persze: gyönyörűen CSILLOGnak!

When she saw the outfit #9 first, it seemed too simple to create small brick-stich-discs that matched the outfit. So she didn't want to do it. But the time passing, she desired a colourful, sparkling cuff more and more . So she did it!
In the center of the discs she put flat back sew-on strasses. We love it's sparkling.
She shaped the basis of the cuff with flat RAW from seed bead 15/0 to mimic the tulle fabric. With these soft ruffles she can reflect the playfulness of the outfit.